De vraag die vaak opkomt bij de keuze voor een laadoplossing voor thuisladen, is waarom iemand zou investeren in een vaste laadpaal van 11kW, terwijl we in de praktijk vaak niet de volledige capaciteit willen benutten. Het klinkt misschien als een oplossing die de toekomst garandeert, maar als we kijken naar de manier waarop we elektrische voertuigen vandaag de dag het slimste opladen, blijkt vaak dat deze laadsnelheid op een thuislocatie niet nodig is. Vooral als we rekening houden met het feit dat veel huishoudens geen behoefte hebben aan een constante laadcapaciteit van 11kW, het is namelijk interessant om de elektrische piek zo laag mogelijk te houden.

Load balancing en de realiteit van het thuisladen.

Bij thuisladen draait alles om het efficiënt en veilig opladen van je voertuig zonder je stroomnet te overbelasten. Veel mensen denken dat een 11kW laadpaal noodzakelijk is voor het opladen, maar de realiteit is vaak anders. Als je meerdere apparaten tegelijk in huis gebruikt, kan de elektrische piek snel oplopen. Om dit te voorkomen wordt er vaak gekozen voor een load balancing, waarbij het laadvermogen wordt begrensd, bijvoorbeeld tot 3 of 4kW. Dit kan betekenen dat de investering in een 11kW laadpaal eigenlijk overbodig is, aangezien je de snelheid van het opladen toch moet beperken om je stroomverbruik te beheren. Zelf wanneer je om een of andere reden toch eens sneller wilt laden, is het vaak voordeliger om die ene keer te gaan ‘fastchargen’ bij een openbaar snellaadstation. Dit komt doordat het gebruik van een 11kW laadstation je piekverbruik aanzienlijk verhoogt, wat mogelijk tot hogere kosten leidt dan je aanvankelijk had verwacht.

De NRGkick mogelijkheden en zijn flexibiliteit.

Elektrisch rijden vraagt om een slimme laadoplossing die zich aanpast aan jouw situatie. De NRGkick biedt precies die flexibiliteit. In plaats van vast te zitten aan een vaste 11kW-laadpaal, kies je met de NRGkick voor een draagbare, veelzijdige laadoplossing.

Dankzij de slimme technologie van de NRGkick kun je laden via een standaard stopcontact en eenvoudig de laadcapaciteit instellen. Zo laad je altijd veilig en efficiënt op, zonder dat je een dure vaste laadpaal hoeft te installeren. Bovendien kun je met een gewoon stopcontact (3kW) tijdens een nacht laden al snel 150 km rijbereik toevoegen. Voor de meeste Belgische bestuurders is dat ruim voldoende om hun dagelijkse ritten zorgeloos af te leggen.

Conclusie:

Waarom kiezen voor een vaste laadpaal van 11kW als je de capaciteit meestal toch niet volledig benut? De NRGkick biedt de ideale oplossing voor thuisladen: flexibel, kostenbesparend en geschikt voor iedere situatie. Of je nu wel of niet gebruik maakt van de volledige laadcapaciteit, de NRGkick past zich aan en biedt een slimme, efficiënte manier om je elektrische voertuig op te laden. Het is de oplossing voor iedereen die zowel flexibiliteit als efficiëntie zoekt in hun laadbehoeften.