Een laadkabel met slimme software?

Bij het ‘slim laden’ van een voertuig, ‘communiceert’ de lader via een dataconnectie als het ware met je auto. Met andere woorden: op het moment dat je je EV aansluit, verstuurt de lader automatisch belangrijke data, zodat het laden geoptimaliseerd kan worden.

 

Hoe werkt slim laden in de praktijk?

Slim laden gaat over het verbinden van oplaadpunten met gebruikers en beheerders. Elke keer dat een EV aangesloten wordt, verstuurt het laadstation via WIFI, SIM of bluetooth informatie (d.w.z. laadtijd, snelheid, enz.) naar een gecentraliseerd platform in de Cloud. Ook kunnen er extra gegevens naar de Cloud verstuurd worden. Deze extra informatie kan bijvoorbeeld gaan over de hoeveelheid energie er op dat moment wordt gebruikt op de oplaadlocatie. Deze gegevens worden automatisch in real-time geanalyseerd en gevisualiseerd door de software achter het platform. Dat kan vervolgens gebruikt worden om automatische beslissingen te nemen over hoe en wanneer EV’s worden opgeladen.

Hierdoor kunnen oplaadbeheerders het energieverbruik gemakkelijk en op afstand(!) controleren en reguleren via één platform, website of applicatie. En er zijn meer functies en voordelen beschikbaar. EV-eigenaren kunnen bijvoorbeeld een mobiele applicatie gebruiken, zo kunnen ze hun laadsessies vanuit elke willekeurige locatie op elk willekeurig moment monitoren. Hierdoor is het voor de werkgever ook mogelijk om laadrapporten op te vragen. Deze laadrapporten kunnen gebruikt worden voor het terugbetalen van de thuis geladen stroom door de werknemer.

Onze NRGkick laadkabel beschikt over deze slimme software. Via de NRGkick app (beschikbaar in apple en Google store) kunt u de informatie over u laadbuurten waarnemen. Ook heeft de app nog verschillende andere functies, denk maar aan tijds gestuurd laden, laadstroom vanop afstand instellen, laadproces stoppen, enz. Ook is de NRGkick compatibel met OCPP en kan hij dus gelinkt worden met een laadpas.

Meer informatie over hoe deze verschillende functies allemaal werken? Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.