Wat u zeker moet weten over uw elektrische auto?!

Dat een elektrische auto beter is voor het milieu weet iedereen. Net zoals iedereen weet dat u een elektrische auto moet opladen en dat een elektrische auto aantrekkelijk is vanwege het fiscale voordeel. Maar weet u ook:

  • Hoeveel het laden van een elektrische auto kost?
  • Welk soort onderhoud heb ik aan mijn elektrische wagen?
  • Of u een elektrisch voertuig mag slepen?
  • Dat het rijbereik van een elektrische auto wel eens kan verschillen?
  • Dat de snelheid waarmee u rijdt invloed heeft op het bereik van uw wagen?

U leest het allemaal in onderstaand artikel.

Hoeveel kost het laden van mijn elektrische auto?

Er zijn drie verschillende manieren om uw elektrische wagen op te laden. Thuis laden, een openbare laadpaal of u kan gebruik maken van een snellader.

  1. Het voordeligste is als u kiest voor het thuisladen. Hier betaalt u gemiddeld 0,039 euro per kilometer. Een benzine wagen kost bij een literprijs van 1,67 euro ongeveer 0,10 euro per kilometer. Een duidelijk verschil dus…
  2. Als u kiest voor uw elektrische wagen publiek op te laden, komt u net iets duurder uit. Hier moet u rekening houden met tarieven die tussen de 0,05 en 0,09 euro liggen per kilometer.
  3. Wilt u snelladen dan komt u uiteraard nog een stukje duurder uit. Snelladen komt gemiddeld op 0,12 euro per kilometer.

Wat voor onderhoud heb ik aan een elektrische auto?

Geen versnellingsbak, oliefilters of distributieriemen. U heeft een stuk minder onderdelen dan bij een brandstofauto. Toch is er nog steeds onderhoud verbonden aan een elektrische wagen. Denk maar aan uw banden, maar ook de remschijven van een elektrische wagen kunnen gaan roesten en zullen dus ook vervangen moeten worden.

Mag ik mijn elektrische auto slepen?

Nee, vaak niet. Een elektromotor is in de meeste gevallen via tandwielen rechtstreeks verbonden met de wielen. In een elektrische auto zit geen koppeling om hem ‘in z’n vrij te zetten’ hierdoor draait tijdens het slepen de hele aandrijflijn mee. Dit kan zorgen voor schade!

Mijn actieradius is in de winter anders dan in de zomer, hoe komt dit?

De accu’s die in elektrische wagen zitten presteren het beste tussen de 15 en 25 graden. Vooral in de winter kan de actieradius van uw elektrische wagen gevoelig afnemen. Dit komt omdat batterijen bij lage temperaturen minder efficiënt werken. Daarnaast zet je in de winter ook de verwarming van de auto aan, wat ook weer zorgt voor een hoger verbruik.

Is de snelheid van invloed op mijn bereik?

Jazeker, hoe sneller je rijdt, hoe sneller de accu leeg is. Naarmate je harder gaat rijden komt er meer luchtweerstand. De ideale snelheid is 110 km/u, hiermee kom je op de snelweg het verst. Als je in de stad rijdt moet je vaker remmen maar dit is net gunstiger voor je verbruik. Want de remenergie gaat bij een elektrische auto niet verloren. Regeneratief remmen noemt dit, je gebruikt deze remenergie gewoon opnieuw.